Få mere bevægelse ind i din hverdag

Tips og inspiration til mere bevægelse i din hverdag

Sommeren er kommet og med den de lange lyse dage. Måske oplever du – ligesom så mange andre – at det nu er nemmere at komme i gang med at dyrke motion. Sikkert fordi dagene føles længere og måske føler du også, at du har mere energi.

Samtidig hører vi igen og igen, at det er vigtigt at være aktiv og at bare en halv times motion/aktiv bevægelse kan være med til at forebygge diabetes, brystkræft, forhøjet blodtryk, depression, demens, stress og overvægt m.m

Har du lyst til at få mere bevægelse ind i din hverdag, så kommer her en række træningstips og ideer til inspiration. Husk at en halv time om dagen er godt, men virker det uoverskueligt, så tag 5 minutter hver dag. Alt er bedre end ingenting, og når du først er startet, så kan du stille og roligt øge minutterne. Den motion du laver (og her tæller en rask gåtur også) skal helst have pulsen lidt op, så du kan mærke, at du arbejder.

De forskellige muligheder, som jeg nævner her, er motionsformer, som jeg har fundet gode og inspirerende både for mig selv og mine klienter. Hvor det er aktuelt, har jeg linket til forskellige artikler og YouTube-film. Husk at vælge ting der passer til dig og din livssituation.

Rejs dig op ca. hver halve time og bevæg kroppen igennem.

Forskning viser, at vi ikke er lavet til at sidde stille! Hvis du gør det til en vane, at rejse dig op minimum hver halve time og give kroppen et par minutters bevægelse, så giver du din krop et godt og sundt løft. Du kan f.eks. ryste kroppen igennem og lave et par strækøvelser eller lave et kort, intensivt løb på stedet. Har du papirer, du skal have læst, så stil dig hen ved vinduesbordet eller et cafebord og stå op og læs – eller er du så heldig, at have et hæve/sænkebord, så gør det til en vane at stå op flere gange i løbet af dagen. Du kan eksempelvis gøre det til en vane skiftevis at sidde ned i 20 minutter og stå i 20 minutter. Måske ender det med, at du står op det meste af dagen.

Stil bevidst ting du bruger i løbet af dagen væk fra skrivebordet, så du er nødt til at rejse dig. Det kan være vand- eller kaffekanden, relevante mapper, o.s.v. Hermed kommer du automatisk til at bevæge dig mere i dagligdagen.

Hvilke ting kan du lægge et stykke væk fra din vanlige plads?

Vær aktiv i dagligdagen:

Loretta LeRoche i filmen ’Juicy living – Juicy Aging’ starter dagen med at sætte god, livlig musik på og danse rundt, mens hun laver kaffe og klæder sig på. Selv udnytter jeg munter rytmisk musik både til at danse lidt rundt, når jeg trænger til en pause, men også når jeg vil gøre rent og gerne vil nå det hurtigt og effektivt. På denne måde er jeg mere aktiv i mine bevægelser og rengøringen bliver til en form for motion.

Hvordan kan du blive mere aktiv i løbet af hverdagen?

Styrketræning

Bare 20 minutter 2-3 gange om ugen kan give et godt resultat. Enten kan du træne derhjemme med håndvægte eller fyldte vandflasker (du kan finde mere information på nettet, hvor der ligger en del gratis planer og videoer, så du kan finde de øvelser, der passer til dig) eller du kan melde din ind i et fitnesscenter og få lagt en personlig træningsplan. Nogle fitnesscentre tillader dit medlemskab at tilknytte en træningspartner, således at den anden ikke skal betale ret meget mere for at træne, så længe I træner sammen. (Udgifterne kan I jo vælge at dele lige over).

Strækøvelser, Yoga og De 5 Tibetanere

Det handler om balance og energi. At få strakt sig godt igennem, et par gange om ugen, er med til at holde kroppen smidig. Der findes mange forskellige strækprogrammer og yoga typer. Er du til denne type motion, så søg lidt omkring og find det program der passer dig. Rigtig mange kan i dag købes på dvd – men der ligger også mange smagsprøver på Youtube, som du kan starte med.

En kort samling øvelser, som det også er godt at vække kroppen med om morgenen, er ’De 5 tibetanere’. Disse kaldes også øvelserne til ungdommens kilde. Laver du disse 5 øvelser om morgenen, får du en god start på dagen. Der findes mange Youtube video demonstrationer – her har jeg linket til en af dem, der tydeligt viser øvelserne. Til sidst i denne artikel, har jeg kopieret en artikel ind om De 5 tibetanere. Artiklen er skrevet af Lonnie Kjer og er en god gennemgang af øvelserne.

Video om De 5 Tibetanere: https://www.youtube.com/watch?v=qDAsEM1VLNk

Intervalgang:

Intervalgang, dvs skiftevis gang i almindeligt tempo og hurtig, effektiv gang, har vist sig at have en stor effekt. Når du går intervalgang forbrænder du mere fedt end ved almindelig gang, din kondition forbedres, blodtrykket falder og type 2-diabetikerne får en bedre blodsukkerregulering. Er du nysgerrig efter at vide mere, kan du via de vedhæftede link læse om og se en reportage om intervalgang.

Kort beskrevet udføres intervalgang ved at du går eks. 3 minutter i almindelig gang og derefter 3 minutter, hvor du går så hurtigt du kan, uden at begynde at løbe. Tænk ’kapgang’ hvor pulsen kommer op og hele kroppen er aktiv i bevægelsen. Skift mellem de 2 former for gang.

 

Der er mange gode grunde til at benytte intervalgang udover de ovennævnte. Blandt andet kræver intervalgang kun et par gode kondisko + tøj, du kan bevæge dig i – og du er klar til start. Start langsomt op og begynd at gå længere og længere ture.

https://dd2.nu/nyheder/intervalgang-en-traeningsmodel-der-virker!/

http://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/sundhedsp/ECE2152301/klarlund-intervalgang-er-langt-mere-effektiv-motion-end-gaature-i-regelmaessigt-tempo/

http://www.b.dk/nationalt/gaa-daarligdommene-vaek-i-intervaller

Andre former for motion

Og så er der selvfølgelig alle de andre motionstyper. Er du til løb? Boldspil? Holdtræning? Søg på nettet og se, hvad der er i nærheden og hvad du kunne tænke dig. Prøv forskellige ting og beslut dig for, hvad du vil vælge.

Motion er en individuel sag. Jeg er til en ting, du er til en anden! Og sådan skal det helst være. Det vigtige er, at du kommer i gang! Herunder får du tips til at starte op, hvis du ikke dyrker nogen motion i dag.

  1. Beslut dig for at du vil i gang! Lyder logisk – men hvis ikke du tager beslutningen aktivt, så er det nemt at skubbe foran sig… Beslut dig for at du inden for 48 timer er kommet i gang. Uanset om du starter med at gå en gang rundt om blokken! Det vigtige er ikke hvor meget du træner – det vigtigste er at du kommer i gang.
  2. Start langsomt: Minimumsmål – godt mål – fantastisk mål!

Sørg for at du opnår dit minimumsmål, ofte er det nemlig således at når vi er kommet i gang, så tager vi lige et skridt til!

  1. Begynd med lette øvelser som du kan overskue og øg langsomt antal og tempo – og start med én ting og sæt derefter flere på henover de næste uger. Måske starter du med gåture, så begynder du med De 5 Tibetanere og herefter erstatter du gåturen med intervalgang.
  2. Find en træningsmakker. Hvis I er 2 eller flere der har aftalt at træne sammen, er det svært at undlade at møde op. En anden måde at holde hinanden op på, at man får trænet er, at sende en sms til sin sparringspartner hver gang man har trænet. Denne metode virker, idet de færreste bryder sig om dag efter dag at skulle sige ”Nej – jeg fik ikke trænet i dag!”

Artikel om De 5 Tibetanere

På internettet fandt jeg denne artikel om De 5 Tibetanere skrevet af Lonnie Kjer, februar 2014. Jeg har valgt at videregive artiklen som den er:

De 5 tibetanere

Bliv sund, rask, energisk og evigt ung. Det er ikke svært at forstå, at ”De fem tibetanere” får flere og flere tilhængere.

Du har måske hørt veninderne tale om deres møde med ”De fem tibetanere”. I hvert fald har Peter Kelders lille bog af samme navn for længst gået sin sejrsgang rundt om i verden. Nu også i Danmark. Om det ligefrem er selve ungdommens kilde, du finder, må være op til dig selv at afgøre, men at ‘De fem tibetanere’ – eller riter, som de også kaldes – giver sved på panden og masser af energi, er ikke helt ved siden af.
Og så kan man ikke ligefrem sige, at riterne gør, at du skal springe over, hvor gærdet er allerhøjest: Fem overskuelige øvelser, et par meters gulvplads og et kvarter til overs – og dagens motion er hjemme.

Go’ energi
Det påstås, at de berømte øvelser stammer fra Shangri-La, den evige ungdoms glemte dal i Himalaya. Der slog en gammel herre, oberst Bradfort, sig ned i sin jagt efter ungdommens kilde. Og fandt den. Bradfort tog de fem yogaøvelser, som munkene udfører dagligt, til sig, for de er vejen til evig ungdom. Hvis man spørger obersten, i hvert fald. Under alle omstændigheder bygger de på den kinesiske, taoistiske tro på, at sygdom ”blot” er et resultat af blokerede energistrømninger i kroppen. Det retter øvelserne op på. I følge hinduistisk tænkning faktisk så meget, at de fem riter garanterer et langt og sundt liv. De aktiverer nemlig kroppens energicentre og sørger for, at du genvinder sundhed, vitalitet – og ungdom. Måske. De kan i hvert fald mærkes i hele kroppen og føles som et kæmpe energiboost og en ret så perfekt start – eller afslutning – på dagen. Og så er de nemme.

 

Hvad er bedst for dig?
Der var en, der var to, der var tre.. Du får lynhurtigt lært at lave de fem riter. Om morgenen, om aftenen, i stuen, i haven, på jobbet. Op til dig.
Hver tibetaner, hver øvelse, skal laves mindst tre gange til at begynde med. Så snart du føler, du har overskud til det – og det får du hurtigt – forhøjer du med to ad gangen, til du når op på de optimale 21 af slagsen. Hvis du har lyst, altså. Og kræfter. Fem, syv, ni eller måske 15 gentagelser er nemlig også rigtig godt (og hårdt!), og vigtigst er det at finde præcis den model, der er bedst for dig.
Under alle omstændigheder vil ”De fem tibetanere” ikke stjæle mere end mellem fem og tyve minutter af din tid om dagen. Og det er da til at overskue.

Rite 1
Stå med armene strakt ud, horisontalt mod gulvet. Drej rundt om dig selv det antal gange, du har besluttet (altid et ulige antal). Træk vejret dybt, så du undgår at blive svimmel.

 

Rite 2
Læg dig fladt ned på gulvet, læg dine arme ned langs kroppen, og placér håndfladerne i gulvet med fingrene samlet. Løft dit hoved, sæt hagen ned mod brystet, og løft dine ben lodret og strakte op. Sænk derefter hoved og ben langsomt og på samme tid. Husk at tage dig god tid, træk vejret ind, når du løfter benene, og pust ud, når du sænker dem.

Rite 3
Sæt dit på knæene, og placér hænderne bag på lårmusklerne. Sænk langsomt hovedet mod brystet. Åbn så brystet op, læn hovedet tilbage mod nakken og svaj i din rygrad. Støt bag på lårene med hænderne. Husk vejrtrækning.

Rite 4
Sæt dig på gulvet, stræk benene, og spred dem let. Ret overkroppen, og placér håndfladerne i gulvet ved siden af. Sæt hagen mod brystet, og læn hovedet langt tilbage, så knæene bøjer, og armene strækkes. På den måde danner overkroppen en lige linje med lårene, parallelt med gulvet. Pust ud, når du giver slip på stillingen og kommer ned og slapper af.

Rite 5
Placér dit hoved ned mod gulvet, mens håndflader og fødder står fladt mod gulvet. Stræk arme og ben, mens resten af kroppen svajer, og hovedet er oppe. Bøj i hofterne, og placér kroppen i et omvendt ‘V’. Husk at trække vejret dybt indad, når du går op, og pust al luft ud, når du går ned igen.