Har du mere fokus på andre end dig selv?

I går havde jeg en coaching klient som omtalte sig selv som en “Pleaser”. Hun vil gerne gøre alle tilfreds og tilsidesatte sine egne behov og mål ved at sige ja til alt og alle.

Hvordan tackler du situationer, hvor andre beder dig om hjælp? Siger du ja uden tanke på dine egne mål og interesser? Eller formår du at have en balance mellem at hjælpe og stadig have fokus på dine egne behov?

Siger du Ja mere end din tid tillader, og tilsidesætter dine egen prioriteter, så læs videre.

Denne 2-trins proces er en effektiv måde til at fokusere på dine egne behov:

  1. Lav en liste over de ting, der driver dig fremad: Dine indre værdier og de ting, du holder allermest af at lave. Her tænker jeg både på erhverv og fritid. Det kan være, at du er en ørn til at styre din økonomi. Eller du har en indre forfatter, som betyder at du får energi af at forfatte nyhedsbreve, blogs og artikler. Måske er det den daglige stund sammen med familien eller den lange gåtur i skoven? Uanset hvad der er din indre drivkraft, er det vigtigt at finde tid til den/de aktiviteter i hverdagen.

Er din liste blevet lang, så prioriter listen. Tænk over, hvad der er allervigtigst for dig. Det, der er vigtigst, er din største drivkraft.

  1. Nu hvor du kender dine prioriteter, er det tid til at sige nej! Hver gang nogen kommer med en opgave til dig eller beder dig om hjælp, så tænk grundigt over opgaven inden du svarer.

Stil dig selv følgende spørgsmål:

  • Er dette en opgave, der passer med mine værdier?
  • Har jeg tid uden at tilsidesætte mine egne opgaver?
  • På en skala fra 1 – 10: Hvor vigtigt er det for mig at hjælpe denne person? Vær helt ærlig over for dig selv? Sig kun ja når du giver 9 eller 10.

Tag en dyb indånding og sig til vedkommende, at du desværre ikke kan hjælpe. Hold fast i dit nej! I starten kan det være svært, men efterhånden bliver det lettere at mærke efter dit eget behov. Du vil opleve, at du får mere tid til at nå dine egne prioriteter.